top of page

SMARTLAND @ Vroege Vogels Radio


Uit de nieuwste bodemdalingskaart van Nederland blijkt dat vooral onze veengrond hard daalt. Volgens 'lisdoddeboer' Aldert van Weeren en landschapsarchitect Klaas Jan Wardenaar is er een simpele oplossing: natte landbouw met rietsigaren.

De veenbodem daalt omdat boeren hun veenweide droog moeten houden, zodat ze er met de koeien en met de tractor op kunnen. Maar daardoor verbrandt het veen letterlijk in de lucht. Alleen wanneer het veen permanent nat wordt gehouden, wordt die zogeheten oxidatie en inklinking van veen voorkomen. 'Geen probleem', zegt Van Weeren. 'Ook op nat veen kun je prima landbouw bedrijven. Je kunt er lisdodden op verbouwen.' Met die lisdodden of rietsigaren maakt Van weren vervolgens hoogwaardige isolatieplaten of spouwmuurisolatie.

Landschapsarchitect Klaas Jan Wardenaar, van het bureau Smartland werkt op dit moment aan een voorbeeldproject van 50 ha natte landbouw met lisdodden. 'In de buurt van de Vinkeveense plassen, in de polder Marickenland, willen we lisdoddeteelt inzetten als grondstof voor bouwmaterialen, maar ook als natuurlijke manier om het teveel aan stikstof in dat gebied af te voeren. Uiteindelijk moet dit natuur worden, en lisdodden zijn dan een prachtige manier om het teveel aan meststoffen te 'mijnen', aldus Wardenaar.


foto: Rob Buiter


Comments


bottom of page