top of page

Boekpublicatie: ‘De stad van de toekomst’

De stad van de toekomst, Stad maken in tijden van grote transities. Tien ontwerpvisies voor de vijf grootste steden van Nederland.

​De ontwerpstudie ‘De stad van de toekomst’ liep van januari – eind november 2018. Aan de hand van vijf testlocaties van 1 x 1 km in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven werd gekeken naar nieuwe manieren van stad maken.

De onderliggende vraag was hoe we in tijden van de volgende verdichtingsgolf bouwopgaven kunnen koppelen aan energietransitie, innovaties op gebied van vervoer, circulaire economie en andere systeem‐ en netwerkinnovaties.

Gedurende 2018 werkten tien multidisciplinaire teams aan visies voor de vijf testlocaties. Smartland Landschapsarchitecten werkten in team ‘All-inclusive city’ samen met WAM Architecten, Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten, Stadfactor, Observatorium, De Kabelfabriek, Witteveen+Bos, Goudappel Coffeng en Studio Schotanus.

De resultaten van de ontwerpstudie ‘De stad van de toekomst’ zijn op 30 november 2018 gepresenteerd. De uitkomsten, scenario’s, eindbeelden en roadmaps die aantonen hoe we er daadwerkelijk kunnen komen, maken de stad van de toekomst voorstelbaar. De vierkante kilometer waar alles bij elkaar komt is daarbij de illustratie van hoe de stad van de toekomst kan indalen op een concrete plek.

Het hele onderzoek van alle steden en teams is nu samengevat in een boek. Het werk van de teams wordt voorzien van commentaar door experts, achtergrondartikelen en interviews met betrokkenen bij ‘De stad van de toekomst’, en aangevuld met werk van studenten van de TU Delft. Het boek is te koop via de website van de BNA: https://www.bna.nl/product/de-stad-van-de-toekomst/

bottom of page