top of page

Jiaxing Urban Wildlife Park

Het ontwerp voor het Jiaxing Urban Wildlife Park haalt inspiratie uit de bestaande rijke vegetatie en de strategische ligging die landelijke en stedelijke gebieden met elkaar verbindt. Met de focus op biodiversiteit dienen drie landschappen als basis, met als doel het verbeteren van bestaande ecotypen. Belangrijke aspecten zijn waterkwaliteit, gezonde bodems, inheemse vegetatie, natuurlijke hellingen en ecologische verbindingen voor een evenwichtig en robuust ecosysteem.


De visie strekt zich uit buiten de grenzen van het park, waarbij het wordt geïntegreerd in het regionale ecologische netwerk en landschapscorridors van het Taihu-bekken tot de kustzone van de Qiantangbaai. Het concept introduceert de 'BIG 5' van Jiaxing Central Park, waarbij de nadruk ligt op vijf iconische maar kwetsbare lokale soorten om habitats en de algehele biodiversiteit te verbeteren. De gekozen soorten voldoen aan bredere ecologische behoeften: de Chinese watervos, Aziatische das, Pallas-eekhoorn, Oosterse honingbuizerd en Bonte ijsvogel.


Ecologie heeft voorrang in het ontwerp, wat resulteert in een robuust groenblauw landschap met een focus op ecologisch evenwicht. Natuurlijke dijken, onderdoorgangen en tunnels geven voorrang aan de beweging van fauna, en zorgen voor goed functionerende migratieroutes. De infrastructuur voor mensen is strategisch ontworpen om verstoring te minimaliseren, met eenzijdige paden, doodlopende wegen voor observatie, stille zones en vluchtroutes voor wildlife. Geïsoleerde 'eilanden' zonder menselijke toegang dragen bij aan een bloeiend ecosysteem met verbeterde connectiviteit, wat een unieke en ecologisch duurzame parkervaring biedt.


Locatie: Jiaxing, CN

Type: Landschapsontwerp en openbare ruimte

Status: Tender, tweede prijs

Opdrachtgever: Jiaxing government

Team: EADG, Smartland

Comments


bottom of page