Natuurinclusief Ereperk voor de Eindhovense Veteranen

Eindhoven krijgt een Ereperk; een plek voor erkenning en waardering van de Eindhovense veteranen en hun missies. SMARTLAND landscape architects is gevraagd om dit Ereperk te ontwerpen. Samen met de Gemeente Eindhoven en het Nationaal Comité Veteranendag is besloten het ereperk te ontwerpen als uitbreiding van de entreetuin van het stadhuis en tevens qua concept en materialisering aan te sluiten bij de nieuwe inrichting van de ‘Dommeltuin’ tussen het de Stadhuistoren, het Designhuis en de Dommel.


Dit bijzondere stukje Eindhoven wordt namelijk in het kader van het Europees / Eindhovense UNalab project ingericht volgens het Nature-based Solutions principe. De focus ligt hierbij op klimaatadaptatie, het tegen gaan van stedelijke hittestress en wateroverlast en het verhogen van de belevingswaarde van natuur en biodiversiteit in de stad.


Voor het ontwerp van het ereperk komen de kenmerkende cortenstalen randen van de Dommeltuin terug als brede band met een ere- en waarderingstekst. De anjers zijn niet eenjarig maar bewust gekozen als vaste planten. Een duurzame keuze, omdat hierdoor niet jaarlijks het perk moet worden vernieuwd en tevens een jaarrond attractieve integratie met de overige vaste beplanting van de entreetuin mogelijk is.



Een speciaal element is het zuiltje met het Veteranen-logo. Hierin is een insectenhotel opgenomen. Hiermee is de aansluiting van het perk op de Nature-based Solutions van de Dommeltuin compleet.


Ontwerp Witte Anjer Perk en insectenhotel: SMARTLAND landscape architects

Bron impressie: IMPULS en Yoshida Landscape