top of page

Toekomstverkenning Noord-Hollandse kust

Smartland heeft een besluitvormingsinstrument ontwikkeld voor ruimtelijke keuzes in een veranderend klimaat. Als reactie op de in 2023 gepubliceerde klimaatscenario's van het KNMI, heeft Smartland, als leider van een team van bureaus, onderzocht welke impact klimaatverandering zal hebben op een breed kustgebied in Noord-Holland. Namens de provincie hebben we vier verhaallijnen ontwikkeld voor het gebied tussen Den Helder en IJmuiden. Variërend van een meer conservatief 'behoud wat je hebt'-scenario tot een moedig 'omarm de verandering'-scenario.

Het besluitvormingsinstrument bestaat uit een reeks ruimtelijke beslissingspunten die, afhankelijk van klimaatverandering en de gemaakte keuzes, leiden tot verschillende eindbeelden. Deze inzichten in langetermijnopties en -gevolgen maken betere kortetermijnbesluitvorming mogelijk.


In ieder geval moeten nu tijd en middelen worden geïnvesteerd in het serieus testen en onderzoeken van deze opties en het verkrijgen van publieke acceptatie, om daadwerkelijk tijdig strategische koerswijzigingen door te voeren.


Locatie: Noord-Hollandse kust, NL

Type: Regionale visie, strategie en besluitvormingsinstrument

Opdrachtgever: Provincie Noord-Holland

Team: Smartland, Bureau BUITEN, Acacia Water, ONE Architecture & Urbanism
Comments


bottom of page