top of page

Verticaal landschap Stories

Smartland heeft het landschapsconcept ontworpen voor 'Stories', een woonproject binnen het Amsterdam City Lab Buiksloterham.  Het landschapsconcept weerspiegelt de ligging van het project in de historische noordelijke IJ-havens en toont een geleidelijke overgang van het achterland naar de zee, verticaal gemanifesteerd in het gebouw. Deze benadering resulteert in een dynamische visuele ervaring, met een boeiend samenspel van seizoenskleuren en een winters tafereel met groenblijvende struiken. Zorgvuldig geselecteerde vegetatie, ondersteund door voldoende substraat en geautomatiseerde watervoorziening, doorstaat extreme omstandigheden.


Het groene raamwerk van het gebouw omvat waterretentie groendaken en dubbelhoge groene nissen aan de gevels, waar bomen, struiken, kruiden en meer gedijen. Samen met balkons en wintertuinen creëren ze een dynamische driedimensionale groene omhulling rond het gebouw, bijdragend aan zowel esthetiek als functionaliteit.


Deze groene elementen bieden luchtreiniging, zuurstofgeneratie, koeling en geluidsvermindering, waardoor bewoners een natuurlijke ervaring dicht bij huis krijgen. Groendaken vervullen meerdere functies, dienend als koel- en isolatiesystemen, energiebronnen, waterreservoirs en een potentieel verlengstuk voor functionele daktuinen.


Toekomstige bewoners, actief betrokken bij dit door de gemeenschap geleide huisvestingsinitiatief, hebben het ontwerp begeleid, onder toezicht van ervaren havenarbeiders van de historische IJ-havens. Het innovatieve ontwerp verbetert niet alleen de esthetiek, maar omarmt ook duurzaamheid en betrokkenheid van de gemeenschap, waardoor 'Stories' een harmonieuze combinatie wordt van natuur en stedelijk leven.


Location: Amsterdam, NL

Type: Groene architectuur en buitenruimte

Status: Gerealiseerd 2021

Opdrachtgever: Heutink Groep

Participatie: Bewoners

Team: Olaf Gipser Architects, Smartland, OZ, DGMR, IMD, Koninklijke Ginkel Groep
Comments


bottom of page