top of page

Zuiderkerkprijs voor woningbouwproject New West!


Woningbouwproject New West van Olaf Gipser Architects en VURB Architects is onderscheiden met de Zuiderkerkprijs 2020.

De Zuiderkerkprijs is de prijs van de gemeente Amsterdam voor het beste woningbouwproject dat is opgeleverd binnen de gemeentegrenzen. Naast de architecten is de prijs ook bestemd voor de opdrachtgever, in het geval van New West is dat Heutink Groep. Het project behelst 82 woningen, 11 bedrijfsruimten, collectieve groene ruimten en een parkeergarage. Olaf Gipser Architects heeft voor dit project o.a. samengewerkt met VURB Architects en SMARTLAND landschapsarchitecten.


New West is het resultaat van een aanbestedingstraject van de gemeente.  De doelstellingen waren het verbeteren van de sociale samenhang in Amsterdam Nieuw-West, een vernieuwend woon-werkconcept creëren en nieuwe, gevarieerde bewoners naar het stadsdeel trekken.


“New West is een verdichtingsproject met een ongekend hoge kwaliteit en toewijding aan de buurt, waarmee een natuurlijke en logische plek om te wonen en verblijven is gecreëerd op een kavel waar dit door velen voor onmogelijk werd gehouden”, zo oordeelt de jury.


Groene collectieve ruimten

De appartementen zijn ontsloten door de galerijen rondom een collectieve groene binnenplaats. De overgangen tussen individuele woonruimte, de gemeenschappelijke ruimten en de openbare ruimte kregen extra aandacht in het ontwerp. Ze zijn gedifferentieerd in ruimtelijke vorm en schaal, met een flinke injectie van levend groen. Groen krijgt ook een belangrijke plaats op de galerijbalkons en op het terras met Stadsvenster waar gemeenschappelijke stadslandbouw kan plaatsvinden. Daarbij heeft de binnenplaats een waterretentie-tuin en is er een verzonken atrium met ruimte voor groen.


Kommentare


bottom of page